Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران و آلمان از دیرباز دارای روابط سیاسی و اقتصادی گسترده ای بوده اند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مخالفت آلمان با ایران از شدت کمتری نسبت به دیگر کشورهای غربی برخوردار بود، اگرچه روابط دو کشور همواره دوستانه بوده و ارتباطات در هم تنیده اقتصادی آنها از قابلیت مناسبی برای طرفین در زمینه افزایش همکاری ‌های دوجانبه حکایت کرده، با این حال، این ارتباط در سال های گذشته تحت تاثیر فشار دیگر کشورها با نشیب هایی نیز همراه بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معرفی کتاب

 کتاب روابط اقتصادی و سیاسی ایران و آلمان در دولت پنجم و ششم جمهوری اسلامی ایران، از یک مقدمه و سه بخش  و سخن پایانی نویسنده  تشکیل شده است. مولف در مقدمه کتاب بیان می کند که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال های جنگ تحمیلی ( ۱۳۵۹-۱۳۶۷) که از سوی عراق آغاز شد ایران با مشکلات جدید بسیاری مواجه شد، در چنین برهه دشواری، آلمان تنها میانجی دیپلماتیک غربی ایران باقی ماند. آلمان زودتر از سایر دولت ها سعی کرد از بحرانی و متشنج شدن روابط دو کشور جلوگیری به عمل آورد. (۱ )

سلامت در بخش نخست کتاب با عنوان " وابستگی متقابل: مبانی و مفاهیم" به بیان و توضیح مفاهیمی همچون لیبرالیسم، نئولیبرالیسم، وابستگی متقابل و پیوستگی متقابل ... پرداخته است. در این بخش اشاره می کند که کشورها نقش مهمی در روابط بین الملل ایفا می کنند و منافع و قدرت آنها لزوم همکاری با یکدیگر در چهارچوب وابستگی های متقابل را فراهم می آورد که در مسیر این همکاری ها نهادها و رژیم های بین المللی موثر هستند. ( ۲)

بخش دوم کتاب " تاریخچه روابط ایران و آلمان" نامگذاری شده است.  این بخش از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. نویسنده در ابتدا نگاهی تاریخی به روابط دو کشور ایران و آلمان دارد و سپس مبانی دیپلماسی اقتصادی آلمان در قبال ایران را شرح می دهد. فراز و فرود مناسبات اقتصادی دو کشور را توضیح داده و در ادامه دیپلماسی اقتصادی ایران در دولت سازندگی و قراردادها و موافقت نامه ها  و همچنین یادداشت های تفاهم دو کشور را ذکر می کند. سلامت در این قسمت یکی از نقاط قابل توجه در روابط ایران و آلمان را که از اهمیت بالایی برخوردار است، موضوع همکاری های هسته ای دو کشور می داند  که به سال ۱۳۵۴ باز می گردد. در ۹ تیر همان سال موافقتنامه همکاری میان ۲ کشور امضا شد که زمینه ساز قرارداد ۱۳ تیر ۱۳۵۵ میان سازمان انرژی اتمی ایران و وزارت تکنولوژی و تحقیقات آلمان غربی گردید. (۳) این قرارداد که در سال ۱۳۵۶ و همزمان با برگزاری کنفرانس تکنولوژی هسته ای شیراز امضا شد به اعزام ۲۱ تن از کارشناسان ایرانی به آلمان منجر گردید.

عنوان بخش سوم کتاب " روابط سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و آلمان در دولت سازندگی" است.  در ابتدای این بخش سیاست توسعه گرایی در دوران هاشمی رفسنجانی و سیاست تنش زدایی مورد بحث قرار گرفته است. همچنین بررسی روابط اقتصادی در دهه ۹۰ میلادی بین ۲ کشور را شرح می دهد. از جمله ملاقات بازرگانان ایرانی  مقیم آلمان و توافقات مالی، مسایل دیگر این بخش است.   در ادامه به طور خاص به روابط سیاسی ایران و آلمان که تابعی از سیاست کلان خارجی جمهوری اسلامی در آن دوران بوده است، می پردازد ...(۴)

سخن پایانی کتاب

در این قسمت نویسنده تلاش کرده تا یک جمع بندی کلی از سه بخش نخستین کتاب ارایه دهد و به بررسی روابط اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران و آلمان در دولت های پنج و ششم پرداخته است. از نظر مولف پس از انقلاب اسلامی ایران و ماهیت مستقل و آرمان های این انقلاب که در تضاد با پارادایم و نظم امپریالیستی و لیبرالیستی حاکم بر جهان است، همواره دست هایی در تلاش هستند تا از پیشرفت و تثبیت این نظام ارزشی و نوپا جلوگیری کنند. از سویی دیگر برای بقا و ارتقا جایگاه خودمان نیاز به توسعه اقتصادی و تعامل سازنده با دنیا داریم. (۵)

اهمیت کتاب

از شروع پیروزی انقلاب اسلامی، روابط جمهوری اسلامی ایران و کشورهای  اروپایی با فراز ونشیب‌های فراوانی مواجه بوده است. این فراز و نشیب ها از تنش های مزمن در روابط دوجانبه نشات گرفته است. در طول این مدت دولت های مختلف بر اساس گفتمان های واقع بینانه و آرمان گرایانه جهت گیری سیاست خارجی خود را با کشورهای اروپایی تنظیم کرده اند. دولت پنجم و ششم جمهوری اسلامی ایران در ریاست جمهوری آیت الله رفسنجانی برای ایفای نقش فعال در دنیا و در روابط با کشورهای اروپایی از جمله با کشور آلمان اقدام کرد. کتاب پیش رو به گونه ای مختصر به بررسی این روابط در زمینه های سیاسی و اقتصادی پرداخته است.

نقطه مثبت

 از ویژگی های مثبت کتاب ذکر شده می توان به این مطلب اشاره کرد که نویسنده در پایان هر فصل به خوبی و به طور مختصر نتیجه گیری از مطالب هر فصل برای خواننده بیان داشته است و با گنجاندن سخن پایانی در پایان کتاب نظری اجمالی در ارتباط با موضوع مورد بحث ارایه داده و سخن خود را تکمیل کرده است. نویسنده  با ذکر  اندیشه‌ نظریه پردازان مختلف در رابطه با مفاهیم مورد بحث همچون وابستگی متقابل و زیر مجموعه های آن ذهن خواننده را برای خوانش مطالب جهت داده  و به صورت کاملاً شیوا و ساده اینگونه مفاهیم را برای خواننده شفاف سازی و تعریف نموده است. کلام و بیان نویسنده کاملا ساده و روان بوده  و برای علاقمندان به آگاهی روابط سیاسی ایران و دیگر کشورها آموزنده  است. از لحاظ موضوعی کتاب پیش رو یا آثار دیگر با موضوعیت این چنینی در این برهه تاریخی می تواند مفید و مورد استفاده قرار گیرد، البته اگر به همراه استفاده از  مستندات علمی و مفصل تر باشد.

نقاط منفی کتاب

 با توجه به اهمیت موضوع و به روز بودن آن نویسنده می بایست جهت مستندسازی و علمی تر کردن مطالب از منابع گوناگون بهره می برد. عدم به کارگیری منابع دست اول همچون اسناد، روزنامه ها، عکس ها و همچنین عدم بهره بردن از تاریخ شفاهی و مصاحبه با روسای دولت و کارگزاران در دوره زمانی مورد بحث از نقاط ضعف کتاب می تواند باشد. نویسنده هیچگونه پانویس یا ارجاعی از آثار مورد استفاده در صفحات کتاب ذکر نمی کند و تنها در پایان کتاب منابع معرفی شده اند.

منابع:

۱- روابط اقتصادی و سیاسی ایران و آلمان در دولت پنجم و ششم جمهوری اسلامی ایران، صالحیان، تهران، ۱۳۹۸، ص۱۱

۲- همان، ۵۲

۳- همان ۵۸

۴- همان۸۶

۵- همان. ۱۲۹

برچسب‌ها انقلاب اسلامی ایران جنگ تحمیلی دولت سازندگی سازمان انرژی اتمی ایران آلمان عراق لیبرالیسم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انقلاب اسلامی ایران جنگ تحمیلی دولت سازندگی انقلاب اسلامی ایران جنگ تحمیلی دولت سازندگی سازمان انرژی اتمی ایران آلمان عراق لیبرالیسم روابط اقتصادی و سیاسی ایران و آلمان در دولت جمهوری اسلامی ایران سیاسی ایران و آلمان اسلامی ایران انقلاب اسلامی روابط سیاسی مورد بحث روابط دو دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۲۳۸۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیانیه‌های تکراری، هیچ حقی برای دولت کویت در مورد «آرش» ایجاد نخواهد کرد

به گزارش جام جم آنلاین، ناصر کنعانی ضمن تاکید بر حق جمهوری اسلامی ایران در این میدان مشترک بر اساس حقوق تاریخی و سوابق مذاکرات فیمابین‌ اضافه کرد: همانند قبل از طرف کویتی برای دستیابی به توافقی پایدار که مبتنی بر همکاری‌های دوستانه و منافع مشترک باشد، دعوت به عمل می‌آوریم.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: صدور بیانیه‌های تکراری و طرح ادعای یک‌جانبه، از منظر حقوقی هیچ حقی برای دولت کویت ایجاد نخواهد کرد و به مقامات این کشور توصیه می کنیم از تکرار توسل به روش‌های بیحاصل سیاسی و رسانه‌ای در ارتباط با موضوع حقوقی و فنی میدان مشترک آرش خودداری کنند.

کنعانی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره با اعتقاد به اصل حسن نیت، تعاملات منطقه‌ای را رصد نموده و از دولتهای ثالث می‌خواهد در مسیر تحقق عینی اصل حسن نیت و ارتقاء روابط و همکاری‌ها گام بردارند.

دیگر خبرها

  • همکاری با ایران بهترین راه حل بحران انرژی پاکستان است
  • نشست مشترک اقتصادی مقامات ایران و افغانستان
  • ظرفیت‌های اقتصادی افغانستان برای ایران حائز اهمیت است
  • امضای ۲ سند توسط روسای کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات
  • واکنش ایران به ادعای مجدد کویت درباره میدان آرش
  • بیانیه‌های تکراری، هیچ حقی برای دولت کویت در مورد «آرش» ایجاد نخواهد کرد
  • دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم، راهبردی برای توسعه روابط ایران با همسایگان
  • تاکید ایران و پاکستان بر توسعه روابط تجاری
  • تاکید ایران و پاکستان بر توسعه روابط تجاری در حوزه استاندارد
  • بررسی توسعه روابط ایران و تانزانیا در حوزه ارتباطات و فناوری